Ellensgrönafingrar.blogg.se

Hej! jag heter Ellen och jag ska blogga här i 7 veckor om mina plantor. Ni kommer få se dem att växa och gro :)))

Slutsats

Publicerad 2016-05-23 19:53:00 i Allmänt,

Tja tja bloggen detta är det näst sista inlägget jag gör på denna blogg och det firas med en slutsats! Här kommer den:
Slutsats
 
Resultat:
Den solrosen som blev längst och frodigast var den som har haft ett växthus över sig.
Min solros i mörker dog efter 4 veckor.
Den solrosen som fick vara ute växte inte så snabbt men den fick väldigt många löv.
Inga av mina krassar kom upp


Solros 1 aka Anders:
Började gro först av alla plantor, varför den började gro först kan vara för att jag inte stoppade ner den lika långt ner i jorden, eller så fick den mer solljus än de andra. Anders växte bra de första veckorna, det var de veckorna han inte hade en mur runt sig. Jag satte dit muren vecka tre och innan han fick muren växte han snabbt. Detta kan vara för att jag tog bort väldigt mycket av hans solljus och då kunde inte han längre skapa energi och syre, så han orkade inte längre växa lika mycket. Han var alltså längst innan han fick muren runt sig.
Eftersom han inte kunde skapa sitt klorofyll och inte sin energi blev han väldigt tun och blek stjälk, nästan genomskinlig. Varför den också dog just då var för att den kanske hade blivit så pass stor så att den inte klarade det lilla solljuset den fick. För att när en växt blir större behöver den mer solljus. Så att om jag hade ökat solljus intaget hade den kanske överlevt. Dock så visade mitt experiment att när en planta inte får så mycket solljus så växer den inte på bredden utan på längden p.g.a. den letar efter ljus. Vilket jag trodde.
Jag planterade om denna planta med blomjord, vilket inte påverkade alls eftersom den inte innehåller massa tillsatt näring.
Löven längst ner började vissna vid tredje veckan, varför det hände skriver jag nedanför vid ”gemensamt”. Anders dog den fjärde veckan genom att stjälken bröts i mitten för att den inte hade orkat hålla sig upprätt. Stjälken var alldeles för tunn p.g.a. den inte fick tillräckligt med solljus.
Började komma mögel på denna p.g.a. jag hade grillpinar som inte är gjorda för att vara på ett sådant fuktigt ställe och i jord, så det började mögla. Tror dock inte att detta påverkade att växten blev som den blev.
 
 
Solros 2 aka Ingmarie:
Började gro näst först men inte alls många dagar efter Anders. Detta kan bero på hur ett frö är.
Jag satte på en plastpåse över plantan vecka 3 och efter jag hade gjort det så växte den jättesnabbt, på en vecka hade den växt 17 cm när den innan hade växt på en vecka 10 cm. Jag omplanterade Ingmarie vecka 4 och en combo mellan växthus och blomjord+ höns gödsel gjorde så att den växte 23 cm på en vecka. Detta kan vara för att den hela tiden hade tillgång till fuktig jord, för att vattnet aldrig åkte ut från påsen när den avdunstade. Sen så trivs solroser kanske i ett mer fuktigt och varmare klimat som den fick i plastpåsen. I hönsgödsel och i jord finns olika näringssalter som den behöver, som den nu fick extra mycket av eftersom den fick gödsel. På grund av combo har den nu tjockast stjälk utav dem alla.
När jag dock skulle byta plastpåse så började bladen sloka och se ledsna ut när plantan inte hade plastpåsen över sig. Detta kan vara för att den inte var van vid den kalla luften, eftersom jag var ute när jag bytte, eller så var det för att solen torkade ut bladen och de inte var vana vid så mycket solljus, eftersom den var utan plastpåse ganska länge. Plantan växte nästan lika mycket hela tiden i slutet.
Började komma mögel på denna planta också.
 
Solros 3 aka Solmaja:
Började gro sist detta kan vara för att jag satte fröet längre ner i krukan. Plantan växte dock snabbast av alla den första veckan den hade börjat gro, detta kan vara för att den fick mycket solljus och kanske mer perfekt mängd med vatten, det kan också vara för att plantan bara hade den egenskapen.
Men saktade sedan in och började växa långsammast när jag började ställa ut den, detta kan ha varit för att det kanske fortfarande var för kallt utomhus så att det saktade ner. Men av att få vara ute så fick den många löv och den blev väldigt grön, detta kan ha varit för att klorofyll tillverkningen kanske är mer utomhus och när den får direkt solljus.
Jag omplanterade växten med konstgödsel + blomjord och det verkar som att den inte skyndade på växandet detta kan ha varit för att det kanske inte fanns så mycket mer närsalter än vad det finns i vanligjord så att jag kanske inte tillsatte mer. Hennes stjälk blev också mer krökt än dem andra p.g.a. blomman växer åt det håll som solen är åt. Men varför det blev mer än dem andra vet jag inte riktigt varför kanske för att dem inom hus så syns bara solen när den är framför fönstret men hos den utomhus så syns solen hela tiden, eftersom det inte finns någon begränsad yta.


Gemensamt:
Löven längst ner på solrosorna började vissna efter ca 3-4 veckor. Varför jag tror detta hände var för att solroser är gjorda så, löven längst ner på stjälken börjar vissna och tillslut tappas de. Varför dem gör det är kanske för att solrosen ska fokusera på att ge de större bladen näring och socker och att de små bladen inte är till större nytta, så de kan lika väl försvinna. De tar onödig energi.
En till sak som var gemensamt för alla solroser var att de behövde mer och mer vatten ju längre in på labben vi kom. Detta var för att plantorna blev bara större och behöver därför mer vatten.
 
Slingerkrasse 4,5, 6 aka Brittmarie, Stevie, Karl-bertil:
Började aldrig gro, detta kan bero på att jag ha haft alldeles för varmt vatten när jag skulle mjuka upp dem ett dygn så att de kan ha dött p.g.a. det, eller så fanns det alldeles för lite näring i den jorden dem fick i sina krukor, för att den jorden var redan där i när jag planterade dem. Eller så fick fröna alldeles för lite solljus så att de kände att de aldrig var i rätt miljö för att börja gro. Det finns också en risk att jag vattnade dem alldeles för mycket, men det kan vara så att eftersom det kändes som att jag behövde vattna dem för mycket kan solen legat på dem så mycket. Eftersom jag kanske hade vattnat dem för mycket tog jag upp Brittmarie ur jorden för att torka henne/ suga ut mycket vätska. Därför la jag henne i ett papper, när jag tycket jag hade tagit bort det mesta provade jag att fukta pappret och se om hon började gro i det, men det gjorde hon ej. Så jag la tillbaka henne i krukan.
Jag planterade aldrig om någon av dessa plantor.
Sedan kan det också vara så att jag har fått tre stycken döda frön, så jag aldrig hade en chans att börja få dem gro.
 
Det jag kom fram till:
Om man vill att en växt ska bli lång och frodig så kan man ha den i ett växthus och plantera den i blomsterjord + hönsgödsel. En planta växer på längden om den är i mörker men den är väldigt skör och blek.
Min hypotes stämde nästan, jag hade rätt med att en växt blir grön och frodig med gödsel men en växt klarar sig inte hur längs som helst med att vara i mörker.
Min undersöknings resultat är inte 100 % trovärdig för att om jag skulle haft det hade jag behövt testa detta massa mer gånger.
Om jag hade gjort denna undersökning igen hade jag inte haft så många alternativ, jag hade kanske haft t.ex. en blomma med växthus, en blomma utan växthus och en blomma utan växthus utomhus. När jag nu hade en blomma med växthus och blomjord + hönsgödsel, en blomma utan växthus med mörker och blomjord, en blomma utomhus utan växthus och blomjord + konstgödsel. Då vet man inte om det är jorden, eller ljuset eller temperaturen som avgör hur växten blev.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela