Hypotes, Planering, Felkällor
Hypotes:
Min hypotes är att den blomman som ska stå i mörker kommer bli längst eftersom jag har läst att solroser växer på längden och inte bredden när den får mindre solljus. Men den ska även få gödsel för att med gödsel växer blommor snabbare.
En till hypotes är att den blomman som får mest: näring/gödsel, sakerna som den behöver till fotosyntesen (vatten, CO2, solljus), en växt behöver solljus för att bilda sockerarter som t.ex. cellulosa. Det är dem som ger växter näring och ”bygger” växten. Därför tror jag att den kommer växa bäst/ bli tjockast. Detta är för gödsel innehåller bland annat kväve som får växten att växa.
Planering:
Solros:
När solrosorna har börjat go ska jag stötta de direkt med grillpinnar så att de ska kunna hålla sig uppe. Sedan har jag också tänkt plantera om dem när de har börjat växa för att solrosor få ganska stora rötter och då ska de ha plats att växa.
Sedan ska de inte stå vid ett varmt fönster för att då mår inte bra och då kan de ”brännas” för att det blir för varmt och bli uttorkade.
Sedan ska de stå ganska svalt och ljust, men också få mycket vatten för att de inte ska torka ut och dö.
Solros nummer 1:
Denna blomma ska jag försöka få så lång som möjligt. Jag har läst på några sidor att man får en solros lång om man ställer den mörkt. Detta för att då får den inte i sig så mycket solljus och när en blomma inte får i sig solljus så växer den på längden istället för bredden. För att den fokuserar på att bli lång för att försöka ”hitta” solljuset istället för att ta sin näring till att växa på bredden.
Jag ska ställa blomman mörkt när det först har växt lite. Jag har tänkt ställa den i källan för att där är det ganska svalt (som solroser gillar), sedan är det ganska mörkt men finns ändå ett fönster. Även om jag sa att jag skulle ställa den mörkt behöver en växt solljus för att kunna leva.
Solrosen ska få en grillpinne att stötta sig mot de första veckorna och sen när det har blivit större ska den få en blompinne att växa emot.
Denna växt ska jag bara vattna med vanligt vatten+ blomsternäring alla veckor.
När denna blir större ska jag plantera om den i en kruka som har blomjord i sig.
Solros nummer 2:
Denna blomma ska jag ställa ut på dagtid när den är lite större (om det ska bli en solig dag, för den får såklart inte vara ute om det är jättekallt, för då kan den dö av kyla) och ta in den på natten. Jag ska ställa växten mot en södervägg för att där är det ljust nästan hela tiden på dagen. Detta ska jag göra för att se om den växer mer och blir frodigare om jag har den ute. Denna solros ska jag försöka på frodig och tjock. Den här solrosen ska också få en grillpinne att stötta sig mot när den är liten, men när den har blivit större ska den få en blompinne att stötta sig mot.
Denna växt ska jag vattna med vanligt vatten+ blomsternäring alla veckor.
När jag planterar om denna när den har blivit större ska den nya krukan ha blomjord med mycket konstgödsel i sig för att jag ska se om solrosor växer bättre med konstgödsel än med blomjord eller konstgödsel.
Solros nummer 3:
För denna solros ska jag skapa ett eget litet växthus genom att sätta en plastpåse på krukan/solrosen. Jag tänkte att solros trivs i växthus för att det är lite fuktigt. Varför jag antar att solroser trivs i lite fuktigt är för att de ursprungligen kommer från Mexiko, där är det ganska fuktigt. I plastpåsen gör jag några hål i för att växterna ska kunna få in koldioxid som de behöver för att växa. I de sista veckorna när växten har blivit lång ska jag byta plastpåsen mot en större påse så att växten får en bra plats att växa på och att det ska bli bra utrymme/ luft för växten.
Den här solrosen ska också få en blompinne/ grillpinne att stötta sig mot för att den ska orka hålla uppe sina hylleblad.
Denna solros ska jag vattna med blomsternäring+ vatten alla veckor.
När jag omplanterar denna blomma till en kruka ska jag ha i mycket hönsgödsel i jorden.
Här ska jag se om en solros mår bättre med vanlig blomjord, blomjord+ hönsgödsel eller blomjord+ konstgödsel. Jag kollar också om den blir längre om det är mörkt eller ljus där den lever.
Jag ska vattna alla solrosor 1-2 ggr. varje dag. Men om jag känner den andra gången på dagen att växten inte behöver vatten ska jag såklart inte vattna mer på växten.
Slingerkrasse:
Jag hittad inte lika mycket om slingerkrasse som hos solros på nätet, men jag hittade att dem vill helst ha något att klättra mot som t.ex. en blompinne eller en vägg.
Direkt när jag ser något skott från en slingerkrasse ska jag stötta upp det med t.ex. en grillpinne.
De ska också ha mycket solljus, mycket vatten men ganska lite näring/gödsel.
Slingerkrasse 1:
Med denna krasse ska jag prova att ha ett hemma gjort växthus på för att se om den mår bra av det. När den blir större och längre ska jag byta ut den lilla plastpåsen mot en större genomskinligpåse (just genomskinlig är för att solen ska kunna komma in ännu bättre). Denna blomma ska jag stötta upp med en grillpinne, när blomman blir större ska jag byta den mot en blomsterpinne, så att den kan klättra på någonting även o den blir stor. Den här krassen ska jag ställa i ett sydligt fönster
Denna växt ska jag vattna med vanligt vatten alla veckor.
När denna bli större ska jag omplantera den till en större kruka så att den ska ha plats för att växa. I den nya krukan ska det vara blomjord+ lite hönsgödsel.
Slingerkrasse 2:
Denna slingerkrasse ska jag ställa mörkt, jag ska ställa den i ett hörn i tvättstugan. Där är det ganska mörkt men kommer ändå in ljus på dagen, som växter behöver för att kunna överleva. Jag har skrivit hos solrosen varför jag tror den växer på längden och inte på bredden när det är mörkt. När växten har blivit större ska jag plantera om den i en kruka med blomjord+ lite hönsgödsel i. Denna krasse ska också få en grillpinne att kättra mot, när krassen blir större ska jag byta det mot en blompinne.
Denna krasse ska jag vattna med vanligt vatten alla veckor.
Slingerkrasse 3:
Denna krasse ska jag inte göra något speciellt med, jag ska vattna den med vanligt kranvatten alla veckor, den ska såsom i blomjord+ lite hönsgödsel. Men det jag tänker göra med denna är att ställa ut den på balkongen när den har blivit lite större. Detta ska jag bara göra på dagen och ta in det på natten. Krassen ska också få en blomsterpinne/ grillpinne som hjälp att slingra sig uppåt med.
Här ska jag se om en krasse växer bättre om det är ganska dåligt med ljus, ljuset inomhus eller ljuset utomhus.
Min planering förutsätter då att alla frön har börjat gro och inget har dött redan som frö. Jag ska också vattna varje krasse 1-2 ggr. varje dag. Men om jag känner den andra gången på dagen att växten inte behöver vatten ska jag såklart inte vattna mer på växten.J
Materiel:
Blomjord- till planteringen
Hönsgödsel
Konstgödsel
Blomsternäring
Vatten
Sprayflaska- till vattningen
Grillpinnar/ blompinnar
Plastpåsar både stora och små- till växthus
Sax- till att klippas kartongerna som fröna såddes i och klippa små hål i plastpåsarna.
Bricka- de små krukorna stod på en bricka
Större krukor- som jag ska plantera om i.
Trädgårdsspade- att plantera om med
Mätstock
Felkällor:
Resa bort- Jag ska resa bort i mitten av maj och då ska jag ge ansvaret till min mamma och det finns kanske en risk att 1. Hon glömmer bort dem, så de får för lite vatten och torkar ut. 2. Hon glömmer de som ska vara ute på dagen och inte tar ut dem eller så glömmer hon att ta in dem på natten. 3. Hon blandar ihop dem, hon gör alltså fel sak till fel planta.
För att försöka gör så att inget av detta händer ska jag skriva enskilda lappar till var och en av plantorna. Där ska det stå lite kortfattat vad hon ska göra med växten och hur hon ska göra. Jag ska tejpa dit lappen på krukan. För att hon ska komma ihåg att göra detta ska jag smsa henne varje dag och påminna henne om växterna.
Vattning- Om jag råkar övervattna dem så kvävs deras rötter och dör, eller så råkar jag vattna de för lite så att de torkar ut. För att försöka undvika det ska jag vattna de nästan 2 ggr. om dagen. För då om jag glömmer att vattna de på kvällen har jag i alla fall vattnat de på morgonen. Men för att inte övervattna dem gör jag hål i kartongerna så att vattnet kan åka ut om det blir förmycket eller så väljer jag en kruka som har hål i botten.
Solljus- Växter behöver solljus för att kunna överleva och då är en risk att de plantorna jag ställer mörkt får för lite solljus. En till risk med solljuset är att de växterna som jag ska ställa ut på dagen blir för varma. Det kanske blir jättevarmt på dagen som jag inte trodde att det skulle bli, så då kanske jag inte satte dem i skugga eller fick de för lite vatten för den mängden sol och då torkar de ut.
För att försöka hindra att detta ska hända ska jag kolla på väderprognosen innan jag sätter ut de så jag vet hur vädret kommer bli. Då kan jag antingen sätta den lite i skugga och vattna den lite mer.
Med de plantorna jag ställer mörkt får jag se till att de kommer i en position där de ändå får lite solljus på sig.
Koldioxid- eftersom jag har plastpåse på 2 av mina växter kan de få för lite koldioxid.
Men hur jag förhindrar det är att jag gör hål i påsen.
Katt- Min katt kan ibland tugga riva på växter, så det finns en risk att han kommer riva/ tugga sönder en växt…
Detta kan jag tyvärr inte förhindra, jag får bara hoppas att han inte börjar busa med växten. :))))))))
Insekter- Det finnsen risk att de växterna jag ställer ut kan bli attackerade av skadedjur. Och om mina växter blir attackerade av skadedjur är det svårt att göra något åt det.
Fel fakta- En risk är att den fakta jag har hittat på nätet inte stämmer, så att min växt t.ex. inte alls blir lång om den får stå i mörker.
Mätning- det kan hända att jag kollar fel på måttbandet när jag ska mäta blommorna( vilket jag ska göra 1gång/vecka). För att förhindra detta ska jag dubbeltjäcka.
Inte gror- En till risk är att några av mina frön inte gror. Då får jag inte alls lika många tester.
Resultat- Den sista risken är att mina resultat inte alls blir som jag har tänkt eller att det inte blir så stor skillnad på de experimenten jag har gjort. Då kan jag inte dra några jättesäkra slutsatser.
Detta var allt! Hade:)))))))